Wijkraden
In maart 2022 zijn er opnieuw verkiezingen. Rotterdammers kiezen dan een nieuwe gemeenteraad. Daarnaast kunnen Rotterdammers ook stemmen op een kandidaat voor de wijkraad. Rotterdam heeft straks 39 wijkraden. In een wijkraad zitten 7 inwoners van de wijk. Op de website van de gemeente is meer informatie te vinden.

Wat doet een wijkraad?
De gemeenteraad heeft de wijkraad een aantal belangrijke opdrachten gegeven: 
a. Mensen in de wijk samenbrengen en de wijk vertegenwoordigen.
b. Opstellen van een wijkakkoord die uit twee delen bestaat:

  1. Afspraken maken over hoe de inwoners kunnen meepraten, meedenken en meedoen
  2. Maken van het Wijkplan: een plan voor vijf jaar en een actieplan voor een jaar

c. Advies geven over en controleren of inwoners daadwerkelijk hebben kunnen meedoen en meepraten over de volgende onderwerpen: 

  1. De buitenruimte in de wijk
  2. De welzijnspartijen en hun activiteiten
  3. De verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de wijk
  4. De wijkveiligheid

d. Regelmatig overleggen met de burgemeester en wethouders (en de gemeenteraadsleden).
e.  Het geven van ongevraagd advies aan het stadsbestuur.
f. Namens de gemeente aanwezig zijn bij bijvoorbeeld openingen en huwelijksjubilea (representatieve taken). 
g. Het inventariseren en formuleren van argumenten (voor, neutraal en tegen) die leven in de wijk met betrekking tot bepaalde (stedelijke) beleidsvoornemens, die impact hebben op de wijk. 

Wijkraadslid: is dat iets voor mij?
Iedereen die dat wil kan zich verkiesbaar kan stellen voor de wijkraad. Na de zomer zal de gemeente bekend maken hoe dat moet. GroenLinksers kunnen er ook voor kiezen om namens GroenLinks deel te nemen aan de wijkraadverkiezingen.Je neemt dan deel op ‘persoonlijke titel’, maar dan komt tussen haakjes ‘GroenLinks’ achter je naam te staan. Veel Rotterdammers vinden het handig om te weten waar een kandidaat voor de wijkraad voor staat. En steeds meer Rotterdammers kiezen gelukkig voor GroenLinks. Het voordeel is verder dat je dan niet alleen bent. Samen met andere GroenLinks-vertegenwoordigers (in de andere wijken en in de gemeenteraad) kun je dan een groen, vrij en links geluid laten horen. Bovendien kunnen we elkaar ondersteunen als dat nodig is. GroenLinks is namelijk niet alleen een politieke partij, maar ook een vereniging. Ben je benieuwd wat GroenLinks Rotterdam verwacht van een wijkraadslid? Op de website van GroenLinks Rotterdam vind je meer informatie.

Meer informatie?
Misschien heb je interesse of wil je nog meer weten over de wijkraad. Raadslid Jimmy Smet gaat graag met je in gesprek. Dat kan op drie manieren:

  1. Een (digitale) Informatieavond op maandagavond 2 augustus 2021 van 19:00 - 21:00 uur.
  2. Een persoonlijk gesprek bij jou in de wijk (tijdens een wijkwandeling).
  3. Een persoonlijk gesprek via telefoon.

Je kunt je hiervoor aanmelden: stuur een mail naar fractie@groenlinksrotterdam.nl en/of j.smet@groenlinksrotterdam.nl.

Nog niet overtuigd?
Hieronder enkele berichten van huidige wijkraadsleden en een Rotterdammer die zich gaat aanmelden voor de wijkraad.

Guido Grijs - Betrokken IJsselmondenaar en kandidaat voor de wijkraad: 
Ik ben een betrokken IJsselmondenaar, al vanaf mijn 12e, inmiddels ben ik 62. Mijn naam is Guido Grijs en mijn middelbareschooltijd bracht ik door aan de Klamdijk en de Ravenswaard. In 1980 ben ik begonnen met eetcafé ‘Zeezicht’ wat ik tot 1996 heb gehad. In 1993 ben ik in Oud-IJsselmonde komen wonen, waar ik nog steeds met veel plezier woon. Sinds 1 januari 2020 ben ik als advocaat werkzaam aan het Prinsenplein. 

Als sociaal-advocaat hou ik me vooral bezig met zaken voor mensen met lage inkomens. Daarbij kom ik veel schrijnende woonomstandigheden, armoede, extra gezondheidsproblemen, schuldenproblematiek en problemen met overheidsinstanties tegen maar ook een verslechterende zorg. Dat 1 op de 5 kinderen in Rotterdam onder de armoedegrens leeft, dat mensen leven in zwaar beschimmelde woningen, dat armoede leidt tot gezondheidsproblemen en een korter leven, incassobureaus die extreem hoge kosten berekenen, uitkeringen waarop gekort wordt, de gezondheidszorg die uitgekleed wordt, het kan er bij mij niet in. 

Ook maak ik mij zorgen over de maatschappij die steeds harder lijkt te worden. Wonend onder de rook van de A16 vraag ik me af waar het heengaat met het milieu, met ons klimaat. Wat voor erfenis laten we na aan onze kinderen en kleinkinderen? 

Daarom stel ik me kandidaat voor de wijkraad. Ik hoop mij daarin met name te kunnen inzetten voor een goede leefomgeving, bestrijding van armoede en een goede gezondheidszorg.

Michiel Sträter (lid wijkraad Blijdorp):
'Zet je liefde voor je wijk om in daden. Want in de wijkraad is het handen uit de mouwen. Laat ze op de Coolsingel maar lullen, dit is echt poetsen. Laat je wijk glimmen' 

Desiree Scheid (lid wijkraad Kop van Zuid-Entrepot):
'Meedenken over gebruik openbare ruimte, wensen van bewoners verwoorden, vertegenwoordigen en verwezenlijken en vooral samen aan onze stad werken. Redenen genoeg om wijkraadslid te zijn!' 

Olga van 't Spijker (lid wijkraad Bloemhof):
'Voor mij is wijkraadslid zijn een mooie manier om het verschil te kunnen maken voor je eigen wijk'