GroenLinks wil dat de plek met de meest vervuilde grond van Rotterdam, de zuurteerput aan de Ommoordseweg 48, zo snel mogelijk wordt schoongemaakt. Ook wil de partij uitleg van verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen waarom de sanering van het stuk grond zo lang is uitgesteld.

Uit een meting met peilbuizen in februari van dit jaar blijkt dat er een grote hoeveelheid barium in het grondwater is terechtgekomen. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte is dat zorgwekkend. 'Barium is in kleine hoeveelheden al zwaar giftig. Het kan zorgen voor opzwellen van de hersenen of ernstige verlammingsverschijnselen.'

 

Al in 1985 zijn door de milieudienst DCMR al verontreinigingen aangetroffen met olie, zware metalen en PAK's. Vanwege het ontbreken van een goede afdeklaag sijpelen de stoffen langzaam het grondwater in. In 2002 werd door de milieudienst geconcludeerd dat het terrein binnen vier jaar gesaneerd moest zijn. Dat is nog steeds niet gebeurd. Bonte vindt dat onverantwoord. "De zuurteerput ligt op een steenworp afstand van de woonwijken Ommoord en Terbregge. Als we nog langer wachten met het opruimen van deze troep, komt de gezondheid van duizenden mensen in gevaar."

 

De zuurteerput heeft een oppervlakte van 6.400 vierkante meter en wordt door puin afgedekt. Tot in de jaren '40 bevond zich op de locatie een veenput die als zwemplas werd gebruikt. In de periode 1947-1952 is de veenput volgestort met vaten teer en olieresten. Momenteel is er een autosloopbedrijf op het terrein gevestigd.