De sociale taken van de Rotterdamse interventieteams moeten ondergebracht worden binnen bestaande organisaties, vindt het college. GroenLinks steunt die gedachte.

De interventieteams zijn in 2001 begonnen om achter de voordeur bijvoorbeeld te controleren op het aantal inwoners dat daar woont, uitkeringsfraude en brandveiligheid. Na klachten van de ombudsman over het overtreden van regels en rechtsnormen door de teams, is het protocol aangepast en is het aantal klachten sterk gedaald. De teams bekijken nu ook of bewoners bijvoorbeeld behoefte hebben aan thuiszorg, aan schuldhulpverlening of bijzondere bijstand.

,,Het is prima dat de teams zorgbehoeften signaleren, maar helaas is de sociale problematiek meestal al zeer ernstig op het moment dat een interventieteam langs komt”, zegt Anneke Verwijs. ,,De mensen die de huisbezoeken afleggen zijn bovendien vooral toegerust op handhaving. Het zou heel goed zijn om de handhavingstaken en de zorg daarom te scheiden van elkaar en op wijkniveau de zorgnetwerken te gebruiken om veel eerder eventuele zorgproblematiek te signaleren. Het is een goed plan om de staande organisaties daarvoor in te zetten.”