De guerrilla gardeners zijn weer in actie gekomen in Rotterdam. Op vrijdagavond 17 april hebben zij twee geveltuinen en tien groene oases aangelegd in de zanderige boomcirkels in de Rodenrijsestraat.

De Rodenrijsestraat in Rotterdam-Noord is een drukke verkeersader met een flinke stoep en veel parkeervakken. Er zijn geen voortuintjes of geveltuinen. Wel staan er bomen in de straat. De boomcirkels zijn echter kaal en stoffig. Reden genoeg voor de guerrilla gardeners om eens flink huis te houden in de Rodenrijsestraat.

Met de spontane hulp van een aantal buurtbewoners zijn in een mum van tijd ruim tien boomcirkels voorzien van bemeste potaarde en veel winterhard groen. ,,We hebben ook wat gezellige bloeiende planten neergezet, zodat het vanaf de eerste dag vrolijk oogt", zegt organisator Ivo Rodermans. ,,Een bewoner giet de komende tijd extra water om te voorkomen dat de planten verpieteren. Als de planten aanslaan, is deze straat over een paar jaar echt een groene oase."

In Nederland steunt GroenLinks de guerrilla gardeners. Groen zorgt voor variatie in planten en dieren, zuivert het schadelijke fijn stof uit de lucht en het houdt regenwater langer vast in de bodem. Groen in de buurt geeft ook rust, nodigt uit tot bewegen en bevordert de sociale contacten. ,,Vanuit de gemeenteraad heeft GroenLinks al gezorgd voor extra bomen in de stad. Maar een echt groene stad maken bewoners met elkaar", zegt Rodermans. ,,We hopen natuurlijk dat mensen geïnspireerd raken door de guerrilla gardeners en zelf een paar stoeptegels lichten in hun straat om er een geveltuin of perk van te maken. Want veel groen in elke straat; dat zou echt geweldig zijn."