CDA-wethouder Peter Lamers heeft een advies naast zich neergelegd van de Commissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur over het niet langer vergassen van stadsduiven. Dat blijkt nu het advies vandaag op verzoek van GroenLinks openbaar is gemaakt. GroenLinks wil dat de wethouder het advies alsnog opvolgt.

De Commissie Dierenwelzijn en Stadsnatuur adviseert in opdracht van de wethouder om duiven niet langer te vangen en te doden. De wethouder heeft vorige week in een brief aan de raadsleden geschreven dat hij wil doorgaan met het vergassen van duiven, omdat het plaatsen van duiventillen te duur zou zijn. Maar volgens de adviescommissie heeft het wegvangen en doden slechts een tijdelijk effect. 'Door het wegnemen van zwakkere exemplaren (die zich makkelijker laten vangen) gaan er nog meer jonge en gezondere dieren broeden met een hoger broedresultaat. Uit vele onderzoeken blijkt dat een duivenpopulatie vaak na korte tijd weer op het oude peil terug is of zelfs is gegroeid', aldus het rapport.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte pleit al langer voor duiventillen in plaats van vergassen. ,,De commissie zegt heel duidelijk wat we wél moeten doen. In Aken zijn de acht duiventillen een groot succes en is de duivenpopulatie gedaald tot slechts tweeduizend vogels. De aanpak van Aken is al overgenomen door dertig andere Duitse steden. Nu is het de beurt aan Rotterdam."

GroenLinks is blij dat het rapport uit september 2009 op haar aandringen alsnog openbaar is geworden. ,,Dit maakt klip en klaar duidelijk wat de wethouder eigenlijk zou moeten doen", zegt Bonte. ,,De Commissie adviseert niet alleen om duiventillen te plaatsen en de eieren in de nestkasten te schudden. Ook wil de Commissie wilde slechtvalken aantrekken en een publiekscampagne om zwerfafval te voorkomen. De boodschap van zo'n voorlichtingsactie zou moeten zijn dat mensen geen eten meer op straat moeten gooien, maar ook moet gecommuniceerd worden dat de stadsduif is onlosmakelijk verbonden met de stad en het is een illusie dat de soort kan worden uitgeroeid. Ik sluit me daar helemaal bij aan."