Judith Bokhove

Wethouder Eerdmans houdt cruciale informatie achter over aanpak veiligheid

GroenLinks Rotterdam roept wethouder Eerdmans ter verantwoording over het achterhouden van een rapport over het veiligheidsbeleid. In een artikel van Vers Beton is te lezen dat wethouder Eerdmans een rapport achter heeft gehouden dat positief oordeelt over een ‘zachte aanpak voor veiligheid’. GroenLinks Rotterdam vindt het onacceptabel dat de wethouder dit rapport heeft achtergehouden. Wij willen dat het huidige repressieve beleid, dat aangetoond niet werkt, eindelijk op de schop gaat.

In opdracht van de Directie Veiligheid van de gemeente werd een onderzoek ingesteld naar het veiligheidsbeleid en de effectiviteit ervan. ‘Positieve veiligheid’ blijkt een effectievere maatregel om de stad aan te pakken dan het huidige ‘lik-op-stuk-beleid’ van het college.

Zo worden volgens het onderzoek de patsercontroles (controle dure horloges en jassen) en cameratoezicht beoordeeld als symboolpolitiek die een averechts effect hebben. Ook blijkt dat het vertrouwen in de politie en de gemeente erg laag is waardoor bewoners niet naar de politie stappen als ze informatie hebben.

Fractievoorzitter Judith Bokhove: ‘GroenLinks pleit al jaren voor een andere aanpak van veiligheid: gericht op preventie en het stimuleren van positieve veiligheid. Het restrictieve beleid van het college is niet alleen symboolpolitiek maar uit onderzoek blijkt dit beleid nu ook nog eens een averechts effect te hebben. Tijd voor een nieuwe aanpak!’.