De VVD is woensdagavond uit de Rotterdamse coalitie gestapt. De partij heeft grote moeite met Tariq Ramadan, die in opdracht van de gemeente bruggen moet slaan tussen verschillende culturen in de stad. Vorige week stemde de VVD nog in met voortzetting van het contract met de Zwitserse filosoof.

Het contract met Ramadan is een gevoelige kwestie. De Gay krant schreef onlangs in een artikel dat Ramadan homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken zou hebben gedaan. Na een vertaling van de cassettes waar de Gay Krant zich op baseerde, bleek het artikel onjuist, onvolledig en uit de context te hebben geciteerd. De VVD had voordat het onderzoek was afgerond echter al gezegd dat Ramadan weg zou moeten. De partij moest na het bekend worden van de nieuwe feiten een draai maken en alsnog instemmen met het behoud van de filosoof.

In het raadsdebat over de breuk in de coalitie bleek gisteren dat de VVD na de stemming over Ramadan weer van gedachten was veranderd. Andere partijen suggereren dat de lokale VVD onder druk is gezet door de landelijke partijtop. De liberalen voeren een felle concurrentiestrijd met de PVV en kunnen een harde lijn goed gebruiken.

Zonder de VVD heeft de coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks nog een krappe meerderheid van 23 zetels. De partijen zijn van plan om samen verder te regeren. Over de definitieve verdeling van de portefeuilles van de afgetreden wethouders Mark Harbers en Jeannette Baljeu wordt komende tijd gesproken.