GroenLinks en D66 hebben deze week wethouder Leonard Geluk op het matje geroepen, omdat hij zonder overleg met de raad op alle middelbare scholen een drugstest wil invoeren. Met uitzondering van de PvdA en Leefbaar zijn alle partijen kritisch over het plan, dat nu alsnog  in de commissie besproken moet worden.

GroenLinks en D66 waren zeer ontstemd over de manier waarop de CDA-wethouder zijn plan naar buiten heeft gebracht. Pas na een artikel in de Telegraaf en een persbericht van de gemeente is de raad geïnformeerd over het voornemen. Bovendien loopt er nog een proef op vier scholen en is de evaluatie daarvan nog niet klaar.

Geluk wil een vrijwillige urinetest voor leerlingen. Scholen mogen echter ‘passende maatregelen’ nemen als een leerling niet vrijwillig wil meewerken. ,,Los van de procedurele kant van het verhaal hebben wij grote moeite met de tests ", zegt Anneke Verwijs. ,,Een urinetest past niet in het idee van een warme school zonder detectiepoortjes. Docenten en ondersteunend personeel zijn na training prima in staat om problematisch gedrag te signaleren, zodat zij in gesprek kunnen gaan en hulp aangeboden kan worden. Daar heb je geen drugstest voor nodig."