Het aantal plekken in de nachtopvang wordt voorlopig niet afgebouwd. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam gisteren besloten op voorstel van GroenLinks. Het college was voornemens het aantal plaatsen in 2016 terug te schroeven van 195 naar 175. De nachtopvang kampt de laatste tijd echter met een hoge bezetting en moet steeds vaker mensen afwijzen. ‘Daarom is het onverantwoord om nu te beginnen met de afbouw’, aldus fractievoorzitter Judith Bokhove van GroenLinks Rotterdam.

De partij deed dit voorstel bij de bespreking van het programma Eerder Thuis, dat gaat over de openbare geestelijke gezondheidszorg in Rotterdam. De ontwikkelingen op dit terrein vormen een grote uitdaging voor de gemeente. De rijksoverheid schrapt een flink aantal plaatsen in instellingen, met de bedoeling dat cliënten zelfstandig gaan wonen en thuis begeleiding krijgen. Rotterdam krijgt daardoor te maken met een toename van de instroom voor beschermd en begeleid wonen.
 
Bokhove benadrukte dat waarborgen van de kwaliteit van zorg voor GroenLinks het belangrijkste is. ‘Het college streeft ernaar Rotterdammers te stimuleren naar meer zelfstandigheid, en daar is natuurlijk niets mis mee. Ze zijn echter zo optimistisch dat ze op een aantal punten minder zorg willen kopen omdat ze denken dat Rotterdammers die niet meer nodig gaan hebben. Wij zijn bang dat die verwachting onrealistisch is, dus wij willen pas afbouwen als we zeker weten dat die zorg niet meer nodig is.’