De Rotterdamse Rechtbank heeft vandaag de Rotterdamse raadsleden Arno Bonte (GroenLinks) en Leo de Kleijn (SP) volledig vrijgesproken in de zaak van de actie tegen de C2000-zendmast aan de Essenburgsingel in Rotterdam Delfshaven. De twee raadsleden werden in juni 2009 gearresteerd nadat ze zich samen met buurtbewoners hadden vastgeketend aan een bouwkraan om de plaatsing van de mast te voorkomen.

De Officier van Justitie vond twee weken geleden dat de raadsleden en buurtbewoners schuldig moesten worden verklaard, maar eiste geen straf omdat het Ministerie van Binnenlandse zaken bij de locatiekeuze van de zendmast grote fouten heeft gemaakt. De rechter ging nog een stapje verder en sprak de raadsleden volledig vrij. In zijn ogen had de actie meer het karakter had van een demonstratie dan van een samenscholing met wanordelijkheden. De politie had volgens de rechter daarom geen opdracht tot verwijdering mogen geven.

De bewoners en raadsleden demonstreerden in 2009 tegen de plaatsing van de mast voor het digitaal communicatiesysteem C2000. Niet omdat zij het nut van dit systeem niet zien, maar omdat ze de plek voor de mast een slechte keuze vonden en er een beter alternatief voorhanden was. De bouw van de mast werd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken echter doorgedrukt zonder informatie of inspraak vooraf en zonder instemming van de lokale politiek.

Bonte en de Kleijn gaan zich inzetten om de mast alsnog verplaatst te krijgen. 'De mast ontsiert een mooi groen parkje en staat pontificaal voor de woningen aan de Essenburgsingel', zegt Bonte, 'Terwijl er 300 meter verderop, aan de andere kant van het spoor, een prima plek is waar niemand last heeft van dat ding.' Naast GroenLinks en de SP zijn ook de PvdA en Leefbaar Rotterdam voor het verplaatsen van de zendmast, samen goed voor een ruime raadsmeerderheid.

Lees meer in het Dossier Zendmast.