De sloopplannen van de gemeente Rotterdam voor een vleugel van het oude zusterklooster aan de Robert Fruinstraat moeten van tafel. Dat vindt GroenLinks-raadslid Judith Bokhove. Het pand is ruim honderd jaar oud. De gemeente wil het gebouw slopen om er een gymzaal neer te zetten voor een nabijgelegen school.

Bewoners verzetten zich tegen de sloop van het monumentale gebouw. Het klooster bestaat nu nog uit drie hoofdgebouwen. Het rechterdeel van het klooster staat al jaren leeg en zou plaats moeten maken voor een nieuwe gymzaal voor de Mariabasisschool. Bovenop de nieuwbouw kunnen op termijn zes leslokalen worden gebouwd.

Straatbewoners willen het pand liever herontwikkelen, met een koffiebar, een expositieruimte, appartementen en werkruimten voor ondernemers in de creatieve sector. Op de binnenruimte achter het pand kan dan alsnog een gymzaal verrijzen, vinden de bewoners.

Wethouder Karakus wil de sloop doorzetten. Alternatieven voor sloop zijn volgens hem duurder. Een meerderheid in de gemeenteraad is echter voor behoud van het pand. ‘Sporten op school is natuurlijk ontzettend goed en ik vind zeker dat er een gymlokaal moet komen’, zegt raadslid Judith Bokhove van GroenLinks. ‘Maar de rigoureuze manier waarop een gat wordt geslagen in een historische gevelrij gaat ons te ver. Het alternatief van de bewoners zou eerst eens goed onderzocht moeten worden voordat het pand definitief verloren gaat.’