De verzelfstandiging van de Rotterdamse bibliotheek is op losse schroeven komen te staan. Leefbaar Rotterdam, PvdA en SP willen dat de bibliotheek een gemeentelijke dienst blijft. Wethouder Rik Grashoff (GroenLinks) wil de organisatie juist loskoppelen van de gemeente, zodat de directie meer armslag heeft en efficiënter kan gaan werken.

De PvdA wil de bibliotheek niet aan de markt overlaten ,,Maar dat is helemaal niet aan de orde", zegt wethouder Rik Grashoff. ,,De bibliotheek zou in plaats van een ambtelijke dienst een stichting worden zonder winstoogmerk, die wordt gesubsidieerd door de gemeente. De raad houdt dus gewoon zeggenschap. Het verschil is alleen dat de directeur van de bibliotheek niet meer steeds hoeft aan de schuiven bij de andere directeuren van de gemeentelijke diensten en dat de bibliotheken hun energie kunnen steken in klantgericht werken.

Grashoff wil graag in elke deelgemeente een goede uitgebreide bibliotheek. Ook moeten er uitleenlocaties komen in brede scholen. Het zou ook makkelijker moeten worden om boeken in een andere vestiging terug te brengen en de bibliotheek kan als zelfstandige stichting meer samenwerken met andere bibliotheken. ,,Er zijn veel voordelen; niet voor niets zijn bijna alle bibliotheken in Nederland van oudsher zelfstandige organisaties.”

GroenLinks diende twee moties in tijdens het debat om te regelen dat in de subsidievoorwaarden komt te staan dat de gemeente zeggenschap houdt over het bibliotheekbeleid en om te zorgen dat in de komende drie jaar niet bezuinigd gaat worden op de bibliotheken. GroenLinks-fractievoorzitter Anneke Verwijs is teleurgesteld over de opstelling van de PvdA, waardoor een raadsmeerderheid zich uitsprak tegen een zelfstandige organisatie. Verwijs: ,,De term ‘overlaten aan de markt’ is bizar. We verkopen de bibliotheek niet aan een commercieel bedrijf. De bibliotheek is en blijft een belangrijke publieksvoorziening. Wij vinden verzelfstandiging geen doel op zichzelf, maar de bibliotheek wil het zelf graag en uiteindelijk is het beter voor de klant.