Politieke partijen hebben vandaag geschokt gereageerd op het verschenen COT-rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. GroenLinks-raadslid Arno Bonte is verbijsterd dat de politie in aanloop naar het evenement niets heeft gedaan met de informatie dat hooligans op het feest zouden afkomen. Hij spreekt van 'keiharde conclusies'. ,,Maar het is niet aan raadsleden om te oordelen over personele consequenties,'' aldus Bonte.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft de conclusies van het rapport onderschreven. Tijdens een persconferentie op het stadhuis zei Aboutalebdat dat hij de bestaande vergunningen voor evenementen tegen het licht wil houden. Hij noemde de gebeurtenissen een 'nachtmerrie' voor de dienstdoende agenten, voor de familie en vrienden van de omgekomen Robby van der Leeden en voor de bezoekers van het feest.

De Rotterdamse korpschef van politie Aad Meijboom erkent dat niet goed is gereageerd op informatie die van tevoren beschikbaar was over de komst van hooligans naar het strandfeest. ,,Er had moeten worden opgeschaald'', aldus de korpschef. ',,Wij zullen er alles aan moeten doen om dit geweld aan te pakken. De angel moet eruit, dit mag nooit meer gebeuren.''

De burgemeester heeft eerder al maatregelen doorgevoerd om grootschalige incidenten in de toekomst te voorkomen. De korpsleiding heeft de aanbevelingen uit de eerste quick scan naar het politieoptreden ingevoerd en ook is bij de politie een evenementencommissaris ingesteld. Bonte is tevreden met de genomen maatregelen, maar hij wijst erop dat Hoek van Holland er niet toe mag leiden dat Rotterdam op slot gaat. ,,De goeden mogen niet onder de kwaden lijden. Het zou vreselijk zijn als we in de toekomst grootschalige evenementen niet meer houden uit angst voor ongeregeldheden. We mogen niet zwichten voor hooligans."