Het uitzetcentrum op Rotterdam The Hague Airport vertoont trekjes van het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay. Dat zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam.

Bonte bracht vrijdag samen met raadslid Nourdin el Ouali en Tweede Kamerlid Linda Voorman een bezoek aan het detentiecentrum en sprak met enkele vluchtelingen die er opgesloten zitten, in afwachting van hun uitzetting. Hij is geschokt.
 
Volgens de politicus worden de gevangenen onmenselijk behandeld. 'Ze zijn hier zonder verblijfspapieren, maar hebben verder niets verkeerd gedaan. Mensen zitten hier maximaal 18 maanden, zonder proces en zonder dat ze iets te horen krijgen', zegt Bonte. 'Zoiets kan niet in een rechtsstaat als Nederland.' Mensen die geen zicht hebben op terugkeer naar het land van herkomst zouden sowieso niet in het uitzetcentrum terecht moeten komen, vindt Bonte. Toch gebeurt dat volgens hem.

Sinds 30 april is er een hongerstaking gaande in het detentiecentrum Rotterdam. Afgewezen vluchtelingen protesteren zo tegen hun behandeling. Volgens hen zijn enkele hongerstakers mishandeld door bewakers en medewerkers van het Intern Bijstandsteam in het detentiecentrum Rotterdam. Vertrouwensarts Elcke Bonsen, die één van de vluchtelingen bijstaat, bevestigt dat verhaal. Haar cliënt, de honger -en dorsstaker Bah uit Guinee, kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag klappen en trappen van bewakers en werd naakt afgevoerd naar een speciale beheersafdeling. Eén van de problemen is volgens Bonte dat in het centrum particuliere beveiligers rondlopen. 'Die weten totaal niet wat de rechten van gevangenen zijn, wat je wel en niet mag doen.'
 
GroenLinks roept staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op om zelf te komen kijken en van de opgesloten vluchtelingen te horen hoe het er in het detentiecentrum aan toe gaat. GroenLinks-Kamerlid Linda Voorman gaat het kabinet om opheldering vragen.

Bekijk via deze link een uitzending van Zembla over het detentiecentrum in Rotterdam.