De Rotterdamse gemeenteraad houdt donderdag op verzoek van GroenLinks-raadslid Arno Bonte een spoeddebat over zeven illegaal gekapte bomen langs de A16 ter hoogte van de wijken Het Lage Land en Prinsenland. Rijkswaterstaat wil in totaal 297 populieren kappen. Na de kap van de eerste zeven bomen heeft de milieupolitie dinsdag de kap stilgelegd, omdat Rijkswaterstaat geen kapvergunning heeft aangevraagd.

Bonte wil opheldering van het college hoe de illegale kap van de zeven populieren heeft kunnen plaatsvinden. 'Het is schokkend dat Rijkswaterstaat zonder kapvergunning zomaar de kettingzaag in de bomen heeft gezet. Als bewoners de milieupolitie niet hadden ingeschakeld dan waren nu alle 297 populieren tegen de vlakte gegaan. Dat zou een flink gat hebben geslagen in de groene longen van Prins Alexander en zou de wijken Prinsenland en het Lageland met herrie en stank hebben opgezadeld.'

Groenlinks vroeg eerder ook al aandacht voor de mogelijke kap van de populieren, die de woonwijken afschermen voor geluid en vuile lucht. Het college gaf in dat debat aan dat een kapvergunning niet nodig is. De gemeenteraad steunde het voorstel van GroenLinks om Rijkswaterstaat toch op andere gedachten te brengen en om een tweede bomenexpert in te schakelen voor een second opinion.

Nadat de kap vandaag is begonnen, hebben actievoerders van de Bomenridders en bewoners ter plekke direct de milieupolitie ingeschakeld. Die constateerde dat voor de bomen wel een kapvergunning nodig is. Als de populieren direct langs de weg zouden staan, was dat niet het geval geweest, maar ze staan op meer dan tien meter van de rijbaan en vallen daarom wel over de vergunningplicht.

Lees ook: Rijkswaterstaat begint met kap 300 populieren

Update donderdag 18 november: De populieren zijn door de griffie afgevoerd van de raadsagenda, omdat een week eerder in de gemeenteraad ook al een debat heeft plaatsgevonden over de bomenrijen.