De Rotterdamse gemeenteraad houdt donderdag op initiatief van GroenLinks een spoeddebat over de hongerstakers in uitzetcentrum Rotterdam. GroenLinks wil dat de gemeente bemiddelt in het conflict tussen gedetineerde vluchtelingen en de directie van het centrum.

In het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport worden ruim 600 vluchtelingen gevangen gehouden. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte verblijven zij daar onder erbarmelijke omstandigheden. 'Hoewel geen van de vluchtelingen iets strafbaars heeft gedaan, hebben ze minder rechten en kleinere cellen dan criminelen.'

Voor tien vluchtelingen is de situatie inmiddels zo nijpend dat ze in hongerstaking zijn gegaan. Drie van hen weigeren ook te drinken. De Werkgroep Deportatieverzet kan sinds zondag nog nauwelijks contact krijgen met de hongerstakers. De vluchtelingen durven niet meer te bellen, omdat er gedreigd wordt ze dan in de isoleercel te zetten.

Volgens GroenLinks staan de vluchtelingen volledig in hun recht bij het eisen van een humaner regime in het uitzetcentrum. 'De vluchtelingen verblijven in een onmenselijke situatie. Mensen die geen strafbare feiten hebben gepleegd horen eigenlijk helemaal niet in een gevangenis thuis', vindt Bonte.