GroenLinks is blij met het besluit van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen om het hoger beroep in de rechtszaak tegen de snelheidsverhoging op de A13 in te trekken. Daarmee blijft de 80km-zone op de A13 definitief in stand. Raadslid Arno Bonte, die samen met omwonenden jarenlang campagne voerde tegen de snelheidsverhoging, is tevreden. Hij noemt het besluit een ‘overwinning voor de gezondheid van de bewoners van Overschie’.

In 2012 besloot Schultz van Haegen ondanks protest van de Rotterdamse politiek de snelheid op de A13 te verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Samen met bewoners van de Rotterdamse wijk Overschie, waar de A13 dwars doorheen loopt, ging Bonte de barricaden op om de snelheidsverhoging aan te vechten. GroenLinks voerde zelf luchtmetingen uit, waaruit bleek dat de snelheidsverhoging tot forse luchtvervuiling had geleid. Ook klaagden bewoners over de toegenomen geluidsoverlast.

Op initiatief van GroenLinks spande de gemeente Rotterdam een rechtszaak aan tegen het besluit van de minister. In 2013 besloot de rechtbank van Rotterdam dat de onderbouwing van het besluit van de minister om de snelheid te verhogen onvoldoende was. Tegen deze beslissing ging de minister in beroep, maar dat beroep is nu van de baan. Bonte hoopt dat het kabinet nu op meer snelwegen in Nederland voorrang zal geven aan de gezondheid van de mensen die langs de weg wonen.