GroenLinks wil dat Rotterdam de honderd drukste wegen gaat betegelen met zuiverende straatstenen. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Eindhoven blijken straatstenen gemaakt van zuiverend beton op een gemiddelde stadsweg 25 tot 45 procent van de schadelijke stikstofdioxiden uit de lucht te kunnen filteren.

Het zuiverende beton bevat titaandioxide dat met behulp van zonlicht stikstofoxides omzet in het onschadelijke nitraat. Dat spoelt vervolgens met de regen weg in het riool. Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte is enthousiast over de resultaten. 'Als we deze tegels in de honderd drukste straten gaan gebruiken, dan zorgen we dat heel Rotterdam in één klap aan alle luchtkwaliteitsnormen voldoet. De gezondheid neemt dan met sprongen toe!'

In Rotterdam zijn ruim honderd locaties waar teveel stikstofoxide in de lucht zit. De schadelijke stof zit vooral in uitlaatgassen en zorgt voor gezondheidsklachten bij mensen en dieren. De uitstoot van stikstofoxiden veroorzaakt ook verzuring van de natuur en draagt bij aan klimaatverandering.

Bonte ziet het liefst dat de gemeente de zuiverende stenen als eerst gaat gebruiken bij de herinrichting van de Nieuwe Binnenweg. Als de lucht ook daar schoner blijkt te worden, wil hij dat alle drukke wegen van zuiverend beton worden voorzien. 'De kosten van aanleg zijn 10 procent hoger, maar die verdien je snel weer terug omdat de zuiverende steen ook algen en straatvuil afbreekt. De straat hoeft dus minder vaak te worden schoongemaakt.'

De zuiverende stenen zijn op dit moment al in de handel. Op korte termijn komt er ook een toepassing voor geasfalteerde wegen beschikbaar, waarbij het zuiverende beton met asfalt wordt vermengd.