Schone havens in Europa

GroenLinks staat voor een groene en schone haven. Om dat te bereiken en om milieumaatregelen strenger toe te passen heeft GroenLinks de handen ineen geslagen met de Duitse politieke partijen Die Grünen en SPD.

Wij hebben samen een voorstel gemaakt waarmee de havens kunnen samenwerken. Dit voorstel is in het Hamburgse parlement zonder tegenstem aangenomen. Gisteren presenteerde raadslid Stephan Leewis het plan aan de gemeenteraad.

De Rotterdamse haven en die van Hamburg handelen samen bijna 50% van de containervaart in Noord-west Europa af. Zij zijn ook elkaars concurrenten, maar door gelijktijdig strengere regels af te spreken wordt concurrentievervalsing tussen de havens voorkomen. Deze afspraken bieden voor bedrijven in de haven ook de mogelijkheid om te investeren in schonere technieken. 

De belangrijkste reden om samen te werken is omdat de zeevaart voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Stephan Leewis: “Het is ook hard nodig om te werken aan schonere lucht. Bij de helft van de Nederlandse stadskinderen met astma is de ziekte veroorzaakt door uitlaatgassen. Met deze samenwerking hoeft het havenbedrijf niet meer te wachten tot andere havens overgaan tot een beter milieubeleid, maar kan Rotterdam samen met Hamburg de toon zetten. Op deze manier kunnen we gezamenlijk de stap zetten naar succesvolle, schone en groene havens.”