Heftige situatie
De incidenten zijn heftig. Jonge tieners die elkaar te lijf gaan met messen en woningen die in het holst van de nacht worden beschoten. Als je in of naast een woning woont die beschoten is dan gaat dat je niet in je koude kleren zitten. En als tiener, of ouder van een tiener, kan ik me heel goed voorstellen dat je niet met gerust hart naar buiten stapt.

Jongeren vaker betrokken
Tegelijkertijd lijkt het er niet op dat er tot nu toe in 2021 veel meer gewelddadige incidenten zijn dan in 2019 en 2020. En 2019 en 2020 waren jaren met heel weinig incidenten in vergelijking tot de afgelopen decennia. De afgelopen veertig jaar is Rotterdam steeds veiliger geworden. Wat de afgelopen tijd wel aan het veranderen is, is dat steeds vaker jongeren betrokken zijn bij messengeweld en dat georganiseerde drugsmisdaad zich steeds nadrukkelijker laat zien in Rotterdam.

De aanpak
Als fractie maken we ons dan ook hard voor een aanpak van geweld op basis van vier principes

  1. Zie geweld als een ziekte. Een ziekte van de samenleving. Pak de bronnen die voor geweld zorgen aan: armoede, schulden, verslaving, uitsluiting en machteloosheid. Zorg dat iedere Rotterdammer het geloof heeft dat morgen beter wordt en niet slechter. 
  2. Neem jongeren en de problemen van jongeren serieus. Breidt het jeugd- en jongerenwerk uit met de opdracht om de jongeren weer beter te leren kennen, jongeren te helpen perspectief en plezier te hebben in het leven en de problemen vroegtijdig op te sporen.
  3. Haal wapens van de straat. Zet de capaciteit van politie en justitie vooral in op het tegengaan van de illegale wapenhandel en verkoop in Rotterdam. Daarnaast willen we meer inleveracties van wapens en buurt aanpakken zoals “alle wapens de wijk uit”. Waarbij samen met bewoners wordt gewerkt aan een wijk zonder wapens.
  4. Ga vooral achter de financiële netwerken van criminele organisaties aan in plaats van de lokale drugsdealer. Investeer in de capaciteit van de FIOD en de mogelijkheid van het eigen Rotterdamse politiekorps om dit type onderzoek te doen. 

Stop preventief fouilleren
Waar we als fractie absoluut niet in geloven is het middel preventief fouilleren om geweld te voorkomen. Preventief fouilleren is een extreem inefficiënt en tijdsintensief middel om wapens van de straat af te halen. Vorig jaar was er 367 uur politie inzet op preventief fouilleren nodig voor 1 vuurwapen. Daarnaast ligt bij preventief fouilleren altijd een risico op etnisch profileren en zorgt het ervoor dat heel veel mensen op een negatieve manier in contact komen met de politie. Wij zullen ons als fractie ook nu blijven verzetten tegen het uitbreiden van preventief fouilleren.