Waar het begint

Het begint met het coalitieakkoord. D66 en DENK hebben, samen met Leefbaar Rotterdam en de VVD, hun handtekening gezet onder de afspraak dat de LVV zou blijven bestaan. Behalve als het Rijk hiervoor geen financiering meer zou bieden. Leefbaar wil al jaren af van opvang voor ongedocumenteerde mensen en D66 en DENK hebben de gevolgen van deze zin in het coalitieakkoord ‘onderschat.’

Toen bekend werd dat minister Faber de financiering ging stoppen was het afwachten wat de reactie van het college zou zijn. Het was onduidelijk hoe de wethouder invulling zou geven aan de afspraak in het coalitieakkoord en wat de gevolgen hiervan zouden zijn. Daarom hebben we met een brede samenwerking van oppositiepartijen veel vragen gesteld, schriftelijk en in debatten over wat dit alles nu zou betekenen. Maandenlang hebben we gevraagd om onderbouwing en argumentatie voor dit besluit.

Snel werd duidelijk dat het college niet van plan was om met een alternatief te komen en de gebruikers en doelgroep van de LVV aan hun lot over te laten. Tot onze grote schrik en verbazing want ook de wethouder was op de hoogte van de risico’s die het met zich meebrengt om kwetsbare mensen te veroordelen tot een leven op straat. Er werd in zijn brief zelfs gesproken over “zeer inhumane situaties met een grote kans op overlijden”. Hij deed wel de toezegging voor deze meest kwetsbare groep door maatwerk te zorgen dat ze niet in benarde situaties terechtkomen maar wat dit betekent is tot op vandaag onduidelijk.

Wat hebben wij gedaan?

In de weken die volgden hebben we door veel in debat te gaan, een initiatiefvoorstel in te dienen en met een groot protest geprobeerd om D66 en DENK te overtuigen dat de keuze die ze maken niet de juiste is. De hoop en de verwachting was dat deze partijen tot inzicht zouden komen dat menswaardigheid belangrijker is dat een onverstandige afspraak die je hebt gemaakt. We hoopten dat voorkomen dat Rotterdam door deze morele ondergrens zakt desnoods een coalitieruzie waard zou zijn.

Een sombere conclusie 

Uiteindelijk is dit niet gelukt. In het debat van afgelopen donderdag heeft DENK laten zien de kop in het zand te steken en totaal geen verantwoordelijkheid te nemen. D66 heeft laten zien dat de onverstandige afspraak uit het coalitieakkoord zwaarder weegt dan mensenlevens. De laatste partij kwam nog met een aantal moties die het absolute minimum bieden door het college te vragen om te voorkomen dat de 10 meest kwetsbare mensen op straat belanden zonder duidelijk te maken hoe en voor hoelang. Alle voorstellen van oppositiepartijen over behouden wat er is of het bieden van alternatieven zijn door de coalitiepartijen weggestemd. 

Wat dit betekent is dat vanaf 1 januari 2025 ongedocumenteerde Rotterdammers geen aanspraak meer kunnen maken op opvang en begeleiding naar perspectief. Dit zal tot gevolg hebben dat mensen dakloos blijven en/of raken. 

Wij blijven ons inzetten

GroenLinks blijft strijden voor het lot van ongedocumenteerde mensen uit onze stad. We zullen de situatie nauwlettend volgen. Op het moment dat de voor de hand liggende gevolgen van dit beleid zichtbaar worden zullen we hier meteen politieke actie op ondernemen. Daarnaast ligt het initiatiefvoorstel wat wij samen met Volt hebben ingediend over een menswaardig bestaan voor alle ongedocumenteerde Rotterdammers bij het college voor een eerste reactie. Wanneer dit besproken wordt in de raad zullen we strijden voor het lot van deze stadsgenoten op alle levensvlakken zodat ze uit de schaduw kunnen stappen en kunnen meedraaien in Rotterdam. Dit is namelijk ook hun stad. We geven dus niet op! 

 

Fotograaf: Hans Tak