De gemeente Rotterdam geeft ruim baan aan horecaondernemers en evenementenorganisatoren die grote tv-schermen willen plaatsen tijdens de WK-wedstrijden van Oranje. Dat is de uitkomst van een raadsdebat dat vandaag werd gehouden op initiatief van GroenLinks.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte bepleitte een 'meewerkende in plaats van een blokkerende houding' van de gemeente. Een meerderheid van de gemeenteraad was het met hem eens. Verschillende horecazaken en een initiatiefnemer voor een groot Oranje-evenement op de Binnenrotte liepen eerder tegen een 'nee' van de gemeente aan.

Voor ten minste drie plekken in de stad zijn er initiatieven om de wedstrijden van Oranje op grote schermen te vertonen: op de Binnenrotte, op het Stadshuisplein en in het Museumpark.

Ook voor horecazaken worden de strenge terrasregels tijdelijk opzij gezet. Tijdens de WK-wedstrijden mogen ze hun terras uitbreiden of tv-schermen naast hun terras plaatsen. De raad steunde ook een voorstel van D66 om kroegen bij WK-wedstrijden toe te staan langer open te blijven en meer geluid te maken.

Bonte is blij met de versoepeling van de regels. 'Niets staat de Rotterdamse Oranje-initiatieven nu meer in de weg. We worden wereldkampioen, dat willen we in heel de stad kunnen vieren!'