Het loopt storm bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. In een week tijd zijn er ruim 50.000 meldingen van vuurwerkoverlast binnengekomen. Sinds de vuurwerkverkoop vrijdag is gestart, is het aantal meldingen explosief gestegen. Alleen zondag al kwamen er bijna 10.000 klachten binnen over te vroeg afgestoken vuurwerk.

De meeste meldingen komen uit de vier grote steden: Rotterdam (2400), Amsterdam (2000), Den Haag (1700) en Utrecht (1000). Maar ook uit middelgrote gemeenten stromen de klachten binnen: Groningen (800), Enschede (700) Zoetermeer (650) en Nijmegen (600).

Meer dan de helft van de meldingen gaat over overlast door het te vroeg afsteken van vuurwerk. Tien procent van de meldingen gaat over vuurwerkstress bij huisdieren en vijf procent over vuurwerkschade of een onveilige situatie voor voorbijgangers.

Het meldpunt is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties, waaronder die van GroenLinks Rotterdam. Volgens de Rotterdamse fractievoorzitter Arno Bonte is er een duidelijk verschil te merken sinds vrijdag de verkoop van vuurwerk gestart is. 'Tot vrijdag kwamen er vooral meldingen binnen over incidentele harde knallen. Nu gaat het vaak om een aaneenschakeling van knallen en keihard geknetter, soms minuten lang.' Vuurwerk mag alleen worden afgestoken vanaf 10:00 uur 's morgens op Oudejaarsdag tot uiterlijk 02:00 uur in de Nieuwjaarsnacht.

Omdat er een weekend tussen zit, is de verkoop van vuurwerk dit jaar een dag eerder begonnen. Bonte vindt dat te vroeg. 'Om de overlast van te vroeg afsteken te beperken, zou het beter zijn als vuurwerk pas op Oudejaarsdag verkocht zou worden.' Het liefst ziet hij overigens dat de verkoop van consumentenvuurwerk helemaal verdwijnt. GroenLinks pleit ervoor om met Oud en Nieuw uitsluitend professionele vuurwerkshows te organiseren. 'Dat voorkomt veel schade en slachtoffers.'

Kijk voor meer informatie op  vuurwerkoverlast.nl.