GroenLinks heeft een derde zetel gewonnen bij de Europese Verkiezingen op 4 juni. In Rotterdam behaalde de partij een winst van 1,4 procent en komt daarmee op 9,6 procent van de stemmen. Omgerekend naar raadszetels zijn dat er vier, een verdubbeling van het huidige aantal zetels in de gemeenteraad.

Campagneleider Reinout van Schouwen is euforisch over de uitslag. ,,Mijn dag kan niet meer stuk. We hebben voluit campagne gevoerd in Rotterdam en keihard gewerkt. En natuurlijk hebben we twee sterke Rotterdamse kandidaten op de lijst staan, op nummer vijf en zes. Ook dat heeft ons geen windeieren gelegd."

Ook D66 won flink in Rotterdam. De partij won 8,6 procent en komt daarmee op 13,2 procent van de stemmen. De PVV komt in één klap op 22,5 procent en is daarmee de grootste partij in Rotterdam. De Partij voor de Dieren kreeg 4,5 procent. De overige partijen verliezen of blijven nagenoeg gelijk.

,,Je ziet dat rechts op ramkoers ligt. In Rotterdam is de PVV heel sterk. We zien dat GroenLinks daarvan absoluut geen last heeft. Een groeiend deel van de kiezers wil graag een ontspannen en sociale samenleving waarin respect, vrijheid voor iedereen en duurzaamheid kernbegrippen zijn", zegt de campagneleider. ,,Die mensen kunnen op GroenLinks rekenen."

Bekijk de uitslagen