De Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen hebben het een aantal maanden erg moeilijk gehad vanwege de coronamaatregelen. Nu ziet het er gelukkig naar uit dat er weer (onder voorwaarden) genoten kan gaan worden van al het moois wat Rotterdam te bieden heeft. Zelf heb ik de afgelopen weken ook weer meer de stoute schoenen aangetrokken en ben ik - na maanden niet - opnieuw de deur uitgegaan. 

Rotterdamse Schouwburg
Zo was mijn eerste bezoek aan de Rotterdamse Schouwburg. Dit is er meteen één om nooit meer te vergeten. Artistiek leider Alida Dors had me al eens toevertrouwd dat ze de hele stad het theater in wilde lokken; met de seizoensopening Openingstrack is dat wat mij betreft al meteen een schot in de roos. Misschien lag het aan het feit dat ik al maanden geen podiumkunst meer live had ervaren, maar deze reis door het theatergebouw zelf, langs fragmenten van diverse podium disciplines heeft me totaal overdonderd. Er gaat overigens een gerucht dat er een reprise gaat komen; houd het in de gaten!

Doro Siepelprijs
Zaterdag 19 september zal het Rotterdamse Culturele Seizoen 'officieel' geopend worden met een groot aantal activiteiten in en rond de Doelen. Daarbij zal ook opnieuw de Doro Siepelprijs worden uitgereikt. Deze prijs is op initiatief van GroenLinks door het Rotterdamse stadsbestuur ingesteld ter ere van Doro Siepel. De in 2016 overleden directeur van het Zuidpleintheater, die met haar tomeloze inzet nieuwe publieksgroepen wist te binden aan kunst en cultuur. Eerdere winnaars zijn onder andere 010saysitall (YMP en Thomas de Paauw), Aruna Vermeulen (Hiphophuis) en Zoë Cochia van Galerie Niffo.

Rotterdamse cultuurtips
Een aantal voorbeelden waar ik verder de afgelopen tijd zoal tegenaan ben gelopen zet ik hierbij nog graag in het zonnetje.

First Steps Festival
Tegelijkertijd met de culturele opening van het seizoen vindt er het First Steps Festival plaats; een cultureel parcours dwars door het centrum van Rotterdam.

Theater Zuidplein
Deze week wordt het vernieuwde Theater Zuidplein geopend! Stiekem toch wel een van onze meest favoriete theaters! In een prachtig multifunctioneel gebouw zal het theater zich weer - coronaproof - gaan richten op het meest diverse publiek. 

Sinfonia Maritiem Concert
Gebruikelijk in de Leuvehaven, dit jaar op een van de mooiste locaties van de stad: het Derde Katendrechtse Hoofd (met dank aan extra financiële steun van Stichting Droom en Daad). Een bijzondere ervaring om na maanden verstookt te zijn van live (klassieke) muziek, weer eens een heus concert te kunnen bijwonen, waar overigens de gehele omgeving van kon meegenieten! Het slotstuk van Handel is vanaf 27 september 20:00 uur hier terug te zien en luisteren.

POW! WOW!
Voor de tweede keer op rij is de Afrikaanderwijk het toneel voor het bijzonder straatkunstfestival POW! WOW!. Bijzondere streetartkunstenaars - vanwege corona deze editie hoofdzakelijk uit Nederland - hebben hun werken geplaatst op muren en liftkokers in deze bijzonder wijk. Het festival zelf is inmiddels afgelopen; de werken zijn nog in volle glorie te bewonderen (zie bovenstaande foto).

Politiek gebied
Zoals ik al eerder schreef in de nieuwsbrief is 2020 voor de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld ook op politiek gebied een bijzonder jaar. Het jaar waarin opnieuw een besluit wordt genomen over de verdeling van het cultuurplanbudget voor 2021-2024. In juni heeft de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur haar cultuurplanadvies openbaar gemaakt. Dit advies vormt de basis voor het college van Burgemeester en Wethouders om met een voorstel voor de verdeling van het cultuurplanbudget naar de gemeenteraad te komen. Naar verwachting zal het college op 22 september 2020 het raadsvoorstel naar de gemeenteraad sturen. Vervolgens zal de commissie ZOCS (Zorg, Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport) op 6 oktober een inspreekmoment houden waarin kunst- en cultuurinstellingen kunnen inspreken. Op woensdagmorgen 7 oktober bespreken we het raadsvoorstel vervolgens in de commissie, waarna het in de gemeenteraad wordt vastgesteld.

In gesprek
Hierover gaan we graag in gesprek met geïnteresseerde GroenLinks-leden. Samen met de voorzitter van Werkgroep Open, Wesley van Bavel, is er op woensdag 30 september een digitale-avond georganiseerd om het cultuurplan uitgebreid met elkaar te bespreken. Hierbij ben je van harte uitgenodigd! Stuur Wesley een mail voor de link naar de ZOOM-meeting.