Over vijf jaar moeten in Rotterdam minimaal 1000 elektrische voertuigen rondrijden. In 2025 moeten dat er zelfs 200.000 zijn. Als eerste aanzet maakt wethouder Rik Grashoff parkeervergunningen voor elektrische auto's gratis en sponsort hij de eerste 1000 oplaadpunten.

De oplaadpunten komen in fietsenstallingen en parkeergarages. ,,Rotterdam wil koploper zijn in elektrisch vervoer. Dat is goed voor het klimaat, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en vermindert de geluidshinder”, legt Wethouder Grashoff (GroenLinks) uit. Rotterdam wil in 2025 de uitstoot van CO2 gehalveerd hebben ten opzichte van 1990.

Over zo’n vijftien jaar rijdt volgens het college vijftien procent van alle elektrische voertuigen in ons land rond in de Rotterdamse regio. Het actieplan richt zich in eerste instantie op service- en bestelverkeer en op kleinschalig openbaar vervoer in Rotterdam Centrum. Ook worden de mogelijkheden voor elektrisch vervoer in Overschie meegenomen.

Wethouder Grashoff: ,,We willen de eerste 1.000 oplaadpalen sponsoren voor wie een elektrisch voertuig aanschaft. Zo zorgen we dat alleen dáár oplaadpalen komen waar die ook echt gebruikt worden.” Begin september maakte Rotterdam tijdens de Nacht van de Duurzaamheid al afspraken met verschillende Nederlandse bedrijven en organisaties, waaronder TNT, Eneco, verschillende financiële instellingen en ministeries, om met een grootschalige vraag naar elektrisch vervoer de autofabrikanten uit te dagen om elektrische auto's grootschalig te gaan produceren.