“Rotterdam gaat méér megawatts realiseren. Een verdubbeling van de huidige capaciteit is niet genoeg. Wethouder Rik Grashoff van milieu wil creatief kijken naar oplossingen in het havengebied en op zee.

Op dit moment staat voor 151 megawatt aan windturbines in het havengebied opgesteld. Dat is zo’n tien procent van het landelijke vermogen en ruim 30 megawatt meer dan was afgesproken als doelstelling voor 2010. Dankzij een motie van GroenLinks komen er nog eens 24 nieuwe windturbines op de zeewering van de Tweede Maasvlakte, die goed zijn voor 108 megawatt.

Wethouder Rik Grashoff wil nog verder 'doorpakken'. In het bestaande havengebied kunnen nog veel nieuwe turbines worden geplaats en kunnen bestaande turbines worden gemoderniseerd. Dat moet zeker 65 megwatt extra opleveren. Ook moet er een windpark komen voor de kust, binnen twaalf mijl vanaf de wal.

Op volle zee zijn de mogelijkheden nog groter, maar daarover beslist het Rijk. ,,Rotterdam stimuleert die mogelijkheid graag en draagt daaraan bij. De Scheepvaart Adviesgroep Noordzee gaat bovendien scheepvaartroutes veranderen om grootschalige windparken op de Noordzee mogelijk te maken", aldus Grashoff.