Rotterdam vuurwerkvrij: Feest voor iedereen!

Ons raadslid Stephan Leewis wil dat oud en nieuw weer gewoon gezellig wordt. “Samen wat eten en terugblikken op het jaar. Met je kinderen even langs bij de buren én dan over straat kunnen zonder dat je bang hoeft te zijn voor een vuurpijl in je capuchon. Een feest zonder opgeblazen straat-meubilair, zonder luchtvervuiling en zonder afgerukte lichaamsdelen; dat is toch niet teveel gevraagd?”

Rotterdams verbod
Helaas verliep oud en nieuw in Rotterdam onrustig. De ambulance werd 170 keer om hulp gevraagd, de politie werd bekogeld met vuurwerk en 21 ogen werden beschadigd. Stephan heeft daarom een debat aangevraagd met het Rotterdamse stadsbestuur. Wat hem betreft begint Rotterdam nú met de voorbereidingen voor een vuurwerkvrij oud en nieuw 2020-2021. Consumenten mogen dan geen vuurwerk meer afsteken, maar er zijn wel professionele vuurwerkshows. Leewis: “We kunnen niet wachten op de landelijke politiek, Rotterdam kan dit zelf regelen”. Stephan verwacht ook steun van andere partijen. “Ik roep mijn collega’s in de raad op tot actie. In het Maasstadziekenhuis kwam een driejarig kind binnen dat vuurwerk in zijn capuchon had gekregen. We moeten Rotterdammertjes beschermen in plaats van deze gevaarlijke traditie.”

Publieke opinie verandert
GroenLinks Rotterdam strijdt al jaren tegen het afsteken van consumentenvuurwerk. Toen wij daarmee begonnen werd dat vaak gezien als overdreven, betuttelend of extreem. De laatste tijd krijgt het beperken van consumentenvuurwerk juist steeds meer steun, bijvoorbeeld van oogartsen, de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, de brandweer en de politie. Vandaag laat een poll op de website van TV rijnmond  zien dat een ruime meerderheid van Rotterdam voor een vuurwerkverbod is. “Daarom moeten we nu doorpakken voor een oud en nieuw feest voor alle rotterdammers”, aldus Leewis.