GroenLinks is blij dat het Rotterdamse college van B&W toestemming heeft gegeven voor het organiseren van zwemevenementen in Rotterdam. Vanaf dit jaar zal het ‘Rondje Noordereiland’ een standaard onderdeel worden van het Rotterdamse evenementenseizoen en vanaf volgend jaar zullen daar duikwedstrijden vanaf De Hef aan toe worden gevoegd.

GroenLinks-raadslid Arno Bonte had aangedrongen op het doorgaan van deze wedstrijden. 'Het zijn spectaculaire evenementen die bovendien goed passen bij de ambitie om van Rotterdam een duurzame evenementenstad te maken'. Aanvankelijk hadden de organisatoren te horen gekregen dat er voor hen geen ruimte was in Rotterdam, omdat het Havenbedrijf vreesde voor het hinderen van de scheepvaart. Bonte is blij dat het college na zijn interventie tot een andere beslissing is gekomen. 'De zwem- en duikwedstrijden sluiten heel goed aan bij het imago van Rotterdam als rivier- en havenstad. Daar profiteert het Havenbedrijf ook van.'

Het 'Rondje Noordereiland' is een initiatief van de Rotterdammer Erik van Loon. Hij zwom in september zelf een rondje om het eiland met een omtrek van 3 kilometer. Sindsdien heeft hij zijn zinnen gezet op een officiële wedstrijd rond het eiland. De toestemming daarvoor heeft hij nu binnen: op 27 juli zullen 12 zwemmers samen met hem in het koude Maaswater de uitdaging aangaan.

De duikcompetitie vanaf de Hef is een idee van de Zuid-Europese duikbond Fedemar. 'Bridge diving' wordt het ook wel genoemd. Honderden jaren geleden begonnen in het Bosnische Mostar, waar de jongemannen hun moed toonden door van de beroemde stadsbrug te springen. Inmiddels is het uitgeroeid tot een professionele duikcompetitie in vijf Zuid-Europese steden, van Servië tot aan Italië.