Onze wethouder duurzaamheid Arno Bonte heeft samen met minister van Veldhoven (Milieu en Wonen), 9 provincies en 46 gemeenten het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Met dit akkoord wordt de Rotterdamse luchtkwaliteit beter. 

Bonte: “Lucht kent geen gemeentegrenzen. Samenwerken is dan ook noodzakelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren. Samen met het Rijk gaan we zorgen voor 50% gezondheidswinst door schone lucht ten opzicht van 2016. Dit betekent dat mensen langer en gezonder en met meer kwaliteit leven”.

Sinds de jaren 90 is de luchtkwaliteit in Nederland flink verbeterd. Echter is deze stijging nog lang niet voldoende. Jaarlijks overlijden er nog 11.000 mensen vroegtijdig vanwege de ongezonde lucht. Hier is dus veel winst te behalen als het gaat om de gezondheid van Nederlanders. Het Schone Lucht Akkoord zet in op een vermindering van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxiden door wegverkeer, mobiele werktuigen, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens.

Het schone Lucht Akkoord sluit aan op de Rotterdamse Koersnota Schone Lucht en bouwt verder op bestaand beleid zoals het klimaatakkoord en de stikstofaanpak. Het heeft ook een aantal nieuwe maatregelen. €50 miljoen is er door het Rijk uitgetrokken voor dit Akkoord. Rotterdam investeert 15 miljoen in schone lucht, zoals in het stimuleren van schone bouwlogistiek, het aanleggen van walstoom en het oplossen van knelpunten in vieze lucht.