Rotterdam stopt waarschijnlijk dit najaar volledig met het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. Op initiatief van GroenLinks loopt er een proef met het biologische alternatief Ecostyle Ultima, waarvan de eerste resultaten positief zijn.

GroenLinks-raadslid Judith Bokhove is verheugd over het besluit om al in het najaar over te stappen op een biologisch alternatief voor het omstreden middel Roundup van producent Monsanto. ‘De wethouder wilde aanvankelijk niet direct stoppen, maar eerst een proef doen met een alternatief middel. Ik ben blij dat ze vervolgens toch snel de knoop heeft doorgehakt om helemaal te kappen met chemische onkruidbestrijding.’

In Roundup zit de actieve stof Glyfosaat, dat schadelijk is voor vissen, kikkers en andere waterdiertjes. Het middel komt ook voor in het drinkwater en is teruggevonden in de urine van mensen. Het zou kankerverwekkend zijn. Op initiatief van voormalig GroenLinks-kamerlid Rik Grashoff besloot de Tweede Kamer daarom eerder al tot een nationaal verbod in 2018.

GroenLinks-raadslid Judith Bokhove pleit al langer voor een vroegtijdige stop op gebruik van Roundup in Rotterdam. In de deelgemeenten Feijenoord, Noord, Centrum en Delfshaven is op initiatief van GroenLinks eerder al besloten om over te gaan schakelen op biogische onkruidbestrijding.