De gemeente Rotterdam schort de inning van de eigen bijdrage voor jeugdhulp bij dagplaatsing voorlopig op. Dat maakte het college gisteren bekend in antwoord op vragen van GroenLinks. Fractievoorzitter Judith Bokhove is blij dat de wethouder zo snel en positief heeft gereageerd op haar verzoek.

De eigen bijdrage voor jeugdzorg en jeugd-ggz is dit jaar ingevoerd bij het aannemen van de nieuwe Jeugdwet. Sindsdien is er commotie ontstaan over de ouderbijdrage voor kinderen die overdag buitenshuis worden behandeld maar wel thuis wonen. Het is immers twijfelachtig of ouders hierdoor daadwerkelijk kosten besparen. Zorgverleners zijn bang dat ouders door de gevraagde bijdrage, die kan oplopen tot tientallen euro’s per maand, minder snel hulp inschakelen voor hun kinderen.
 
‘Vergeet niet dat Rotterdam nog steeds de armste stad van Nederland is’, zegt Bokhove. ‘Wij zijn blij dat we de ouders van deze kinderen voorlopig niet op hoeven te zadelen met deze financiële dilemma’s. En wat ons betreft gaat er voorgoed een streep door deze regeling.’ Staatssecretaris van Rijn heeft inmiddels laten weten dat hij wil onderzoeken of de ouderbijdrage uit de Jeugdwet een belemmering vormt bij het accepteren van jeugdhulp. In afwachting van dit onderzoek hebben naast Rotterdam ook de gemeentes Den Haag, Haarlem, Zandvoort en Amsterdam besloten voorlopig af te zien van het innen van de eigen bijdrage.