De gemeente Rotterdam brengt zzp'ers of mensen met een bedrijf aan huis toch geen dubbele afvalstoffenheffing in rekening. Dat liet wethouder Alexandra van Huffelen vandaag weten in antwoord op vragen van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam.

Aanvankelijk wilde het stadsbestuur thuiswerkers 128,20 euro extra afvalstoffenheffing in rekening brengen. Zij ontvingen daarover in december een brief. Onder zzp'ers ondstond veel onrust en verontwaardiging naar aanleiding van die mededeling. Een meerderheid van de gemeenteraad, aangevoerd door GroenLinks en Leefbaar Rotterdam, riep de wethouder op haar voorstel in te trekken.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte is blij dat de 'prullenbaktax' voor thuiswerkers nu van de baan is. 'Met de extra heffing werd de rekening op de verkeerde plek neergelegd. De meeste zzp'ers produceren heel weinig afval. Die zouden we juist moeten belonen.' Door het schrappen van de belastingmaatregel ontstaat een gat van 2 miljoen euro in de begroting. GroenLinks wil dat gat dichten door het tarief van de afvalstoffenheffing voor bedrijven die veel afval produceren te verhogen.