GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil dat het Rotterdamse stadsbestuur meer doet om de lucht in de stad schoon te maken. De luchtkwaliteit in de regio Rotterdam behoort al jaren tot de slechtste van Europa. Deze week publiceerde het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek waaruit blijkt dat een slechte luchtkwaliteit de belangrijkste oorzaak is voor hartaanvallen.

'Rotterdammers leven gemiddeld 18 maanden korter dan de gemiddelde Nederlander', zegt Bonte, 'door te zorgen voor schonere lucht kunnen we gemiddeld 9 maanden toevoegen aan het leven van Rotterdammers.' GroenLinks wil dat het stadsbestuur zich verzet tegen het voornemen van minister Schultz om de maximumsnelheid op de Ring te verhogen. Ook wil de partij de milieuzone in het centrum uitbreiden naar de rest van de stad.

In 2007 kwam er op initiatief van GroenLinks een milieuzone voor de Rotterdamse binnenstad. Vuile vrachtwagens zijn daar sindsdien niet meer welkom. Volgens Bonte heeft de milieuzone een merkbaar positief effect. 'De zwarte roetwolken zijn grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Het is in het centrum nu een stuk gezonder wonen.' GroenLinks wil voortaan ook dieselauto's zonder roetfilter uit de milieuzone weren. 'Na vrachtwagens zijn dieselauto's de grootste aanslag op de gezondheid van Rotterdammers.'

Lees meer over luchtkwaliteit in het Dossier Lucht.