Vijftienhonderd Rotterdammers kwamen een jaar geleden samen op het Beursplein om uiting te geven aan hun woede en frustratie over de aanvallen van Israël op de Gazastrook. In slechts drie weken vonden ongeveer 1400 Palestijnen de dood, voor het merendeel burgers, waaronder veel kinderen. Aan Israëlische kant vielen 13 doden, grotendeels militairen. Zondag herdenkt Rotterdam de slachtoffers.

Op zondag 27 december, precies een jaar na aanvang van de wreedheden, houdt Rotterdam voor Gaza van 17.00 tot 18.00 uur een wake op de trappen van het Beursgebouw. Met kaarsjes, foto’s en een oproep aan de Nederlandse regering wil het samenwerkingsverband - waar GroenLinks Rotterdam deel van uitmaakt - de herinnering aan de schendingen van de mensenrechten door Israël levend houden.

Zowel Hamas als Israël hebben oorlogsmisdaden begaan, concludeert de commissie Goldstone van de VN. Goldstone veroordeelt de verstikkende Israëlische blokkade die Gaza al jaren in zijn greep houdt en die tot op de dag van vandaag voortduurt. Israël saboteert de wederopbouw van Gaza door invoer van voedsel, medicijnen en bouwmaterialen tegen te houden. De immense materiële schade – van huizen, scholen, ziekenhuizen – is nog steeds niet hersteld. Zieken mogen veelal de grens niet over en sterven in de open-luchtgevangenis die Gaza is.

Op 27 december roept Rotterdam voor Gaza minister Verhagen op om bij Israël de opheffing te eisen van de blokkade. 'Nederland, als hoeder van de mensenrechten, mag het leed in Gaza niet negeren', aldus een verklaring van Rotterdam voor Gaza. 'Toon daarom uw solidariteit met de burgers van Gaza en herdenk de slachtoffers van toen en van de dagen die volgden. Kom zondag 27 december om 17.00 naar het Beursgebouw.'