GroenLinks Rotterdam wil dat Rotterdam contracten met bedrijven direct verbreekt wanneer deze bedrijven veroordeeld worden discriminatie. Ook zouden deze bedrijven vervolgens een aantal jaar moeten worden uitgesloten van deelname aan gemeentelijke aanbestedingen. Volgens fractievoorzitter Judith Bokhove kan Rotterdam met deze maatregel een voortrekkersrol vervullen.

‘De rijksoverheid heeft vorig jaar een vergelijkbare maatregel aangekondigd,’ aldus Bokhove. ‘Wij willen dat Rotterdam dat voorbeeld zo snel mogelijk volgt. Want als meest diverse stad van Nederland moeten wij op dit punt het goede voorbeeld geven.’ Omdat de rijksoverheid al model-overeenkomsten en clausules heeft ontwikkeld waarmee dit punt verankerd wordt in contracten die de overheid aangaat, kan dit voorstel snel gerealiseerd worden.

Aanstaande donderdag bespreekt de gemeenteraad welke maatregelen er genomen kunnen worden om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan. Rotterdam neemt onder andere het initiatief tot oprichting van een Rotterdams Platform tegen Arbeidsdiscriminatie, dat zich gaat richten op het bevorderen van diversiteit en innovatie. GroenLinks vindt de huidige maatregelen echter ontoereikend en te vrijblijvend. Bokhove: ‘Het platform is een eerste stap in de goede richting, maar Rotterdam kan veel meer doen. Wij willen dat de gemeente zelf een diversiteitsbeleid gaat voeren en dat ook als eis stelt bij aanbestedingen.’