GroenLinks-raadslid Jos van Eijk heeft grote bedenkingen bij de manier waarop het college van PvdA, VVD, CDA en D66 de nieuwe Wet Werk en Bijstand vertaalt naar de Rotterdamse situatie. Naast de bezuinigingen die het Rijk oplegt kiest Rotterdam ervoor om lokaal nog verder te gaan.

Raadslid Jos van Eijk vindt het onbegrijpelijk dat de kwetsbare doelgroepen in Rotterdam nog een extra bezuiniging te verwerken krijgen. De gewijzigde Wet Werk en Bijstand is afgelopen jaar vastgesteld door de Eerste en Tweede Kamer. Gevolg is onder andere dat de bijstand voor inwonende kinderen wordt afgeschaft en er een toets wordt ingevoerd op het huishoudinkomen, waardoor mensen met werkende kinderen geen recht meer hebben op een bijstandsuitkering. Daarnaast wordt een aantal toeslagen verlaagd.

Gemeenten kunnen op enkele punten kiezen hoe drastisch ze de wet willen uitvoeren. 'Waar Rotterdam zelf een keuze mag maken over de toepassing van de wet, wordt steeds voor de meest vergaande bezuiniging gekozen', aldus Van Eijk. 'Een bijbaan van de kinderen of een AWBZ-bijdrage voor één van de gezinsleden voor zorgkosten, kan al reden zijn om te korten op de uitkering van de ouders. Dat is wat mij betreft een volstrekt verkeerd uitgangspunt. Ik ben bang dat hulpbehoevende Rotterdammers daardoor nog verder in de problemen komen en jongeren ervoor kiezen om naast hun studie niet meer te gaan werken. In het ergste geval kan deze maatregelen gezinnen zelfs splijten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.'