Rik Grashoff wil na de verkiezingen in 2010 weer wethouder worden voor GroenLinks in Rotterdam. Dat zegt hij vandaag in een interview met Metro.

Rik Grashoff is vorig jaar wethouder geworden in Rotterdam. Hij heeft de portefeuilles participatie, cultuur en milieu. ,,Mijn gedachte is dat ik nog vier jaar door wil als wethouder", zegt Grashoff in het interview. ,,Rotterdam is een ontzettend boeiende stad waar veel te doen is en anderhalf jaar is te kort om dingen echt goed voor elkaar te krijgen."

Rik Grashoff stelt zich niet kandidaat als lijsttrekker van de partij. ,,Ik steun de kandidatuur van raadslid Arno Bonte. Hij heeft een goed GroenLinks-profiel."

In het interview haalt Grashoff fel uit naar Leefbaar Rotterdam. Hij noemt het 'praktisch onmogelijk' om met deze partij in het stadsbestuur te zitten. ,,Ik merk dat Leefbaar duidelijk islamofoob is en dat uitvent. Iedereen moet integreren, maar dan wel op hún manier. Zo werkt het niet. 99,9 procent van de mensen wil hetzelfde als iedereen. Ze respecteren de democratie, houden zich aan de wet, maar willen een stukje eigen identiteit behouden. Als je dat tot probleem maakt, beschadig je mensen. Je beschadigt de kansen om verder te komen."

De kandidatencommissie van GroenLinks maakt uiterlijk op 21 november bekend wie zich verder kandidaat heeft gesteld voor het wethouderschap. Op die datum stelt het najaarscongres van de partij de kieslijsten vast en zijn alle kandidaten bekend.