Een grote meerderheid van de Rotterdamse reizigers wil dat het kabinet investeert in het verbeteren van het openbaar vervoer, in plaats van miljarden te steken in de aanleg van extra snelwegen rond Rotterdam. Dat blijkt uit een reizigersonderzoek uitgevoerd door GroenLinks Rotterdam. Uit het onderzoekt blijkt ook dat meer dan de helft van de reizigers minder met het openbaar vervoer zal reizen als de bezuinigingen doorgaan.

Op de vraag 'wat heeft u liever: extra snelwegen rond Rotterdam of beter openbaar vervoer?', antwoordde 85 procent te kiezen voor beter openbaar vervoer, 12 procent ziet liever extra snelwegen en 3 procent heeft geen mening. De vraag 'denkt u dat u minder vaak met het openbaar vervoer zou gaan als de bezuinigingen doorgaan?' werd door 52 procent van de ondervraagden met ja beantwoord, 42 procent zou na bezuinigingen niet minder van het openbaar vervoer gebruik maken en 6 procent weet dat niet.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte maakt zich zorgen over het grote aantal reizigers dat zegt af te haken als de bezuinigingen doorgaan. 'Daarmee komt de RET in een neerwaartse spiraal terecht. Minder reizigers betekent minder inkomsten en daarmee nog slechter openbaar vervoer.' Hij vindt dat de landelijke overheid een beter evenwicht moet zoeken tussen de uitgaven voor asfalt en ov. 'Het kabinet steekt miljarden in de aanleg van extra snelwegen rond Rotterdam, maar zet tegelijkertijd het mes in het openbaar vervoer. Daarmee is het wachten op een groot verkeersinfarct. Want als er nog meer auto's op de weg komen, staat het verkeer in Rotterdam binnen de kortste keren helemaal vast.'