Door raadslid Jimmy Smet.

Aandachtspunten
Uiteraard zijn er nog voldoende aandachtspunten. Zo hebben we vanuit GroenLinks onder andere aandacht gevraagd voor de toenemende vraag naar atelierruimten (beschikbaarheid) in de stad. Voor de betaalbaarheid en de duurzaamheid van ateliers (vooral nu de gasprijzen blijven stijgen en ateliers vaak gevestigd zijn in slecht geïsoleerde panden) hebben we de verwachting uitgesproken, dat het nieuwe atelierbeleid samen met de huidige en toekomstige ervaringsdeskundigen - de kunstenaars en creatief ondernemers zelf - wordt opgesteld.

Als extra aandachtspunt heb ik zelf nog meegegeven aan het college, dat onze fractie verwacht dat bij de volgende bespreking van het atelier- en broedplaatsenbeleid ook de 'bouwwethouder' aansluit bij de bespreking. Nog te vaak merken we namelijk, dat de wereld van het vastgoed en de rest van de stad op te grote afstand van elkaar staan. En dat moet nu echt doorbroken worden!

Voorstellen
Tijdens deze bespreking hebben de verschillende raadsleden overigens nog veel meer suggesties meegegeven aan wethouder Kasmi (en Kurvers!) om het nieuwe nog op te stellen atelier- en broedplaatsenbeleid nóg beter af te stemmen op de huidige behoeften in de stad. Vervolgens zijn in de gemeenteraadsvergadering van 14 oktober nog een drietal voorstellen aangenomen:

Voorstel: Meer zekerheid in tijdelijkheid (GroenLinks, D66).
Voorstel: Duurzaam en betaalbaar (GroenLinks, PvdA, D66).
Voorstel: Functievermenging met de buurt (D66, CU/SGP, PvdA).

Ook de strekking van deze drie voorstellen zal worden betrokken bij het opstellen van het nieuwe atelier en broedplaatsenbeleid. Naar alle verwachting zullen we het nieuwe Rotterdamse atelier- en broedplaatsenbeleid nog voor de verkiezingen van maart 2022 opnieuw bespreken.

Atelierruimtes zijn essentieel
Voor GroenLinks is één ding duidelijk: Rotterdam kan niet zonder goed bereikbare, beschikbare en betaalbare atelierruimtes. Ook de verschillende broedplaatsen - voor kunst en cultuur - zijn wat ons betreft noodzakelijk voor een levendige stad. Het doet me deugd dat daarover in ons conceptverkiezingsprogramma een aantal zeer interessante passages in is opgenomen.

Bijeenkomst werkgroep Open
Tijdens de bijeenkomst van de werkgroep Open op dinsdag 26 oktober hebben we met een groep geïnteresseerde leden het onderwerp ateliers en broedplaatsen besproken. De werkgroep was op die avond - zeer toepasselijk - te gast bij Jette en Judith van Time Window (ZOHO), een zogenaamde makers-commuity van zo'n 50 creatieve ondernemers op het gebied van podiumkunsten. Time Window en GroenLinks hebben elkaar de afgelopen jaren veelvuldig gevonden en gesproken. Zo heeft Time Window, mede dankzij onze inspanningen, een plek gekregen in het cultuurplan 2022-2026 en zitten ze momenteel - voor ons zo logisch als wat, maar voor Rotterdam helaas nog vrij uniek - als volwaardige partner aan tafel bij de gemeente, projectontwikkelaars en overige betrokkenen bij de ontwikkelplannen voor het Zomerhofkwartier. Dat loopt misschien nog niet zo heel soepel, de toekomst ziet er rooskleuriger uit dan eerst. Time Window - en dus de 50 podiumkunstenaars en creatieve ondernemers behouden hun plek in de gerealiseerd renovatie en nieuwbouwplannen! De komende maanden willen we elkaar zeker nog vaker spreken en zullen we de totstandkoming van het nieuwe atelier- en broedplaatsenbeleid op de voet blijven volgen.

Meer weten of doen?
 

Bezoek Time Window of een van de nieuwe broedplaatsen van de SKAR, Stichting Kunst Accomodaties Rotterdam. Lees de evaluatie van het atelier- en broedplaatsenbeleid hier. Zit je vol inspiratie? Geef je tips, ideeën, suggesties of opmerkingen door aan raadslid Jimmy Smet via j.smet@raadrotterdam.nl of 06-30724112.