Raadslid Arno Bonte is vanmorgen rond 11.00 uur opgepakt door de politie. Hij zat met een aantal bewoners vastgeketend bij een zendmast in aanbouw, aan de Essenburgersingel in Rotterdam. De actievoerders protesteren tegen de komst van de mast.

De bewoners en GroenLinks willen liever dat de mast in de sporendriehoek komt. Daar wonen geen mensen en staan geen scholen of andere gebouwen. De bewoners maken zich zorgen over mogelijk schadelijke straling en vinden dat de mast lelijk staat in de groenbegroeide strook langs de historische singel .

Arno Bonte steunt de bewoners al vanaf het prille begin van de acties. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het bereik van de zendmast - die gebruikt gaat worden door de hulpdiensten - onvoldoende is als de mast een paar honderd meter verderop in de sporendriehoek staat. De bewoners en GroenLinks hebben sterke twijfels bij die bewering en willen graag een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden van een andere plek voor de mast.

Het ministerie had aanvankelijk de bouw van de mast stopgezet vanwege de protesten, maar heeft deze week besloten om de bouw vandaag te hervatten. Dat besluit was reden voor de actievoerders om zich vast te ketenen aan de kraan, zodat de bouwvakkers niet aan de slag konden.