Alle verouderde leidingen en opslagtanks van chemiebedrijven in de Rotterdamse haven moeten in kaart worden gebracht. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam. Raadsleden Arno Bonte (GroenLinks) en Reinier de Jong (Leefbaar Rotterdam) willen dat er een risicokaart komt waarop de verouderde havenleidingen en opslagtanks komen te staan.

Voor gevaarlijke chemische stoffen bestaat er al zo'n risicokaart. 'Gelukkig liggen de meeste gevaarlijke stoffen veilig opgeslagen', zegt Bonte. 'Maar bij sommige bedrijven in de Rotterdamse haven zijn de leidingen en opslagtanks in zo’n slechte staat, dat de risico's op ongelukken exponentieel toenemen. Die risico's willen we in kaart brengen.'

De raadsleden willen ook dat het stadsbestuur van Rotterdam samen met het Havenbedrijf en de chemiebedrijven een plan van aanpak maakt om het achterstallig onderhoud aan verouderde leidingen en opslagtanks snel in te lopen. 'Veel opslagtanks en leidingen zijn al meer dan een halve eeuw oud. Ze zijn soms in zo'n slechte staat dat monteurs er niet eens aan durven te werken', zegt Bonte. 'Het onderhoud is jarenlang verwaarloosd. De veiligheid en gezondheid van duizenden werknemers en omwonenden wordt daardoor onnodig in gevaar gebracht.'

Volgens Mainnovation, een bureau dat onderhoudsbedrijven adviseert, is bij 5 á 6 van de 91 meest risicovolle bedrijven in de Rotterdamse haven de staat van onderhoud van de leidingen en opslagtanks zo slecht, dat er een groot gevaar is voor ongelukken met menselijke slachtoffers.

Donderdag debatteert de Rotterdamse gemeenteraad op initiatief van GroenLinks en Leefbaar Rotterdam over de verouderde leidingen en opslagtanks van chemiebedrijven.