Dertig raadsleden en wethouders uit verschillende gemeenten sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ze roepen de minister op om gemeenten meer bevoegdheden te geven om vuurwerkoverlast te kunnen bestrijden.

'Wij willen dat gemeenten de bevoegdheid krijgen om een gemeentelijk vuurwerkverbod in te stellen, om specifieke afsteeklocaties aan te wijzen of afsteektijden te beperken', schrijven de raadsleden. 'Zeker in tijden waarin fors wordt bezuinigd, steekt het dat miljoenen euro's gemeenschapsgeld opgaan aan het voorkomen van vuurwerkellende of aan het herstellen van schade aan publieke eigendommen, terwijl wij niet de bevoegdheden hebben om de overlast effectief aan te pakken.'

De brief is een initiatief van de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag), die eerder ruim 60.000 handtekeningen verzamelden voor een verbod op consumentenvuurwerk. In plaats van het 'onveilige en overlastgevende' consumentenvuurwerk willen ze dat elke gemeente met Oud en Nieuw een professionele vuurwerkshow organiseert. Naast GroenLinksers staan er ook lokale politici van PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren onder de oproep.

Lees hier de brief aan de minister.