PrEP-zorg in Rotterdam

PrEP voorkomt besmetting van hiv-infecties. Daarom wil GroenLinks dat PrEP-gebruik een toegankelijke preventiemethode wordt voor Rotterdammers. Raadslid Peter Jan heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

In Nederland komen er jaarlijks meer dan duizend hiv-infecties bij. Het overgrote deel hiervan kan worden voorkomen door het medicijn PrEP. Het gebruik van PrEP is veilig en geeft nauwelijks bijwerkingen. Echter is de begeleiding van een arts onmismaar vanwege de wisselwerking tussen verschillende medicijnen.

Hiv is niet te genezen, maar wel steeds beter te voorkomen. Het voorkomen van hiv-infecties sluit goed aan bij de ambities van het stadsbestuur om Rotterdammers gezond te houden. Door risicogroepen toegankelijk PrEP-zorg aan te bieden, kunnen we het aantal hiv-infecties naar beneden halen.

GroenLinks-raadslid Peter Jan de Werk: “Het wordt tijd dat we in Nederland PrEP-zorg serieus gaan nemen. We hebben nog geen medicijn tegen hiv, dat duurt ook nog wel even, maar PrEP is onze kans om de verspreiding drastisch in te dammen. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij in Rotterdam. Daarom vraag ik het stadsbestuur meer te doen voor goede voorlichtingen. Niet alleen over het bestaan van PrEP, maar ook over het gebruik hiervan. PrEP moet toegankelijk zijn en geld moet geen barrière zijn om het niet te gebruiken. Ikzelf maak bijvoorbeeld gebruik van de stichting PrEP-Direct om de kosten te kunnen drukken.”