Het eerste politieke café van GroenLinks in het nieuwe jaar is door ongeveer zestig mensen bezocht. Voorzitter Frans de Wuffel is tevreden over de opkomst en de inhoud. ‘We hebben kennelijk een gevoelige snaar geraakt’, zegt hij. In Zaal de Unie spraken bezoekers met drie deskundigen over talentontwikkeling bij jongeren.

Stadsfilosoof Henk Oosterling vertelde over Rotterdam als vakmanstad en noemde voorbeelden van Rotterdamse projecten met jongeren die hij heeft begeleid. Frans Spierings is stadssocioloog en doet onderzoek naar veiligheid onder jongeren, sociale samenhang in 'wilde wijken' en naar sociale herstructurering van wijken. Arno Tavenier is coördinator op een vmbo-school in Rotterdam-West en vertelde over de activiteiten die de school met de buurt organiseert.

De drie deskundigen zijn het erover eens dat een goed sociaal netwerk cruciaal is voor jongeren om succesvol te worden. ‘Talent dat door niemand wordt gezien, bestaat eigenlijk niet’, vat voorzitter Frans de Wuffel de input samen. In de brainstorm tussen publiek en het panel kwamen nog meer randvoorwaarden voor een goede talentontwikkeling aan bod, zoals goed onderwijs, het ontwikkelen van persoonlijke interesses, het vermogen om goede relaties met anderen op te bouwen en het aanleren van discipline.

De deelnemers die hun e-mailadres hebben achtergelaten, krijgen binnenkort een uitwerking van de brainstorm toegestuurd. De Wuffel: ‘En de werkgroep Talent van GroenLinks Rotterdam gebruikt de input van het politiek café om een visie op talentontwikkeling te ontwikkelen.’