Helaas gebeurt dit te vaak nog wel, ook in onze stad. Des te belangrijker dat de wethouder die verantwoordelijk is voor een inclusieve samenleving met een stevig plan zou komen, helaas viel dit tegen. Het plan was niet ambitieus, niet concreet en het blijft onduidelijk hoe er samengewerkt gaat worden binnen en buiten het college om discriminatie tegen te gaan. Ook de toon die wordt aangeslagen door middel van het taalgebruik in het plan was niet de onze. Niet alleen GroenLinks was teleurgesteld, verschillende organisaties uit de stad hebben aangegeven dat de plannen van het college onduidelijk en onvoldoende zijn.

Om het plan de goede kant op te trekken diende raadslid Larissa Vlieger maar liefst 9 voorstellen in tijdens de gemeenteraad van 12 oktober. Deze voorstellen gingen bijvoorbeeld over genderneutrale toiletten, het aanbieden van gebarentolken bij gemeenteloketten en aandacht voor de houding van politieagenten en handhavers jegens bijvoorbeeld trans- en interseksepersonen. Ons voorstel voor het aanbieden van de optie ‘non-binair’ op formulieren van de gemeente waar het noodzakelijk is om een sekse aan te duiden heeft het als enige wel gehaald. Maar helaas kregen onze andere voorstellen niet genoeg steun.

GroenLinks blijft zich inzetten voor een stad waar iedereen zichzelf kan zijn. We houden onze ogen en oren open en zullen altijd blijven strijden voor gelijkwaardigheid. In onze stad is geen plek voor racisme en discriminatie.