Oud-minister Pieter Winsemius (VVD) krijgt anderhalve week de tijd om te onderzoeken welke coalitie in Rotterdam het meest kansrijk is. GroenLinks is verheugd over de keuze voor Winsemius. ,,Op groen en sociaal gebied weet hij als geen ander hoe het speelveld in elkaar zit”, zegt fractievoorzitter Arno Bonte. ,,Bovendien kent hij de stad goed.”

Pieter Winsemius is onder meer de drijvende kracht achter het klimaatverbond Beat the Heat Now. De voormalige VVD-minister voor milieu heeft na zijn politieke carrière bovendien de aanpak van de veertig Vogelaarwijken bedacht en hij houdt zich actief bezig met trapveldjes voor kinderen, onder meer in Rotterdam. Hij staat te boek als kundig, betrokken, sympathiek en tegelijk als zakelijk en daadkrachtig.

Alle fractievoorzitters hebben de opdracht aan Winsemius ondertekend. De verkenner gaat maandag allereerst de coalitievoorkeuren inventariseren. Hij kijkt tijdens de verkenning niet alleen naar inhoudelijke standpunten en naar bezuinigingsvoorstellen van de partijen, maar bijvoorbeeld ook naar de ‘houding’ waarmee het toekomstige stadsbestuur de bewoners tegemoet wil treden. Ook het onderlinge vertrouwen, de ervaringen in de raad en het stemgedrag worden meegenomen in de beoordeling.

GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte heeft veel vertrouwen in het proces. ,,GroenLinks zal zorgvuldig de overeenkomsten en geschilpunten bespreken die wij zien met andere partijen”, zegt hij.. ,,Maar het is natuurlijk geen geheim dat wij graag een zo groen en sociaal mogelijk college willen. Met Pieter Winsemius als verkenner heb ik er alle vertrouwen in dat zo’n groen progressief stadsbestuur als zeer kansrijk uit de bus zal rollen.”