Verspreid door Rotterdam moeten asbaktegels en peukenzuilen komen te staan, zodat mensen hun peuken niet op straat hoeven te gooien. Ook zouden kantoren en cafés voor hun deur vaste asbakken moeten plaatsen. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks.

Peuken vallen officieel onder het klein chemisch afval. Niet vanwege de nicotineresten, maar door de aanwezigheid van zware metalen en andere vervuilende stoffen. "Het gaat onder meer om benzeen, lood, cadmium, nikkel en chroomzuur", verklaart raadslid Arno Bonte zijn idee om peukenafval te voorkomen. ,,Bij regenbuien verdwijnt een deel van die stoffen in het riool en in het grondwater. Zware metalen zijn niet afbreekbaar en zorgen zo voor vergiftiging van het grondwater."

Door het rookverbod in de horeca is het aantal peuken op straat zichtbaar toegenomen. Ook voor de deur van veel kantoren zie je peuken op straat liggen. ,,De postercampagnes om mensen bewust te maken van het probleem, hebben een klein beetje geholpen. Maar omdat asbakken op de meeste plaatsen ontbreken, gooien veel mensen hun peuken toch nog op straat", constateert Bonte. Als de peukenzuilen en asbaktegels zijn geplaatst mag Stadstoezicht wat hem betreft overtreders strenger gaan beboeten. ,,Met chemisch afval moet je nou eenmaal voorzichtig zijn."