Honderden Rotterdammers hebben afgelopen weekeinde een online petitie getekend tegen het blafverbod voor honden. De handtekeningenactie is in stilte gestart door GroenLinks-raadslid Judith Bokhove en loopt door tot de raadsvergadering, donderdag aanstaande.

In Rotterdam kunnen inwoners straks een woefboete krijgen van maximaal 2250 euro als hun trouwe viervoeter te hard blaft. Althans, als het aan burgemeester Aboutaleb ligt. Op 20 juni stemt de gemeenteraad over zijn voorstel voor het blafverbod. GroenLinks-raadslid Judith Bokhove besloot vrijdag in stilte een petitie online te zetten, die zonder enige publiciteit al honderden keren is ondertekend.

Bokhove vindt de woefboete absurd en verwacht massaal protest van hondenbezitters. ‘Door het blafverbod gaan honden niet ineens minder blaffen', zegt ze. 'Het is een zinloze maatregel die bovendien niets toevoegt. Extreme geluidsoverlast kan nu al worden aangepakt. Denk in eerste instantie aan een goed gesprek met de buren als fikkie langer in de tuin moet blijven dan hem lief is, tot aan buurtbemiddeling en huisuitzetting aan toe.’

Bokhove vreest dat het blafverbod er vooral toe leidt dat onschuldige hondenbezitters worden gecriminaliseerd en vogelvrij worden verklaard. ‘Je loopt bijvoorbeeld de kans dat het blafverbod wordt misbruikt om een burenconflict te beslechten door de politie op een blaffende hond af te sturen en zo het baasje én de samenleving flink op kosten te jagen. Denk ook aan hondenbezitters die straks tot het uiterste zullen gaan om hun hond stil te krijgen, mogelijk met mishandelingen tot gevolg. Een blafverbod lost niets op, integendeel zelfs, het is bij de honden af.’

Update 20 juni: De gemeenteraad heeft besloten om het blafverbod toch in de APV op te nemen. Alleen SP, D66 en 6 raadsleden van Leefbaar Rotterdam steunden het amendement van GroenLinks. De petitie tegen het blafverbod is door bijna zeshonderd mensen getekend.