Rotterdam krijgt een Nora Stormbrug, een Nora Stormplein of een Nora Stormpark. Althans als het aan GroenLinks ligt. Fractievoorzitter Arno Bonte heeft burgemeester Aboutaleb voorgesteld om de Rotterdamse 'junkiemoeder' te eren met een straatnaam. Nora Storm overleed twee weken geleden op 65-jarige leeftijd aan een longaandoening.

Nora Storm heeft vijftien jaar lang verslaafde dak- en thuislozen opgevangen in haar eigen woning aan de Saftlevenstraat. Ze was ook voorzitter van de Rotterdamse Junkiebond, richtte een uitzendbureau op voor verslaafde Rotterdammers en was in het verleden actief in de Pauluskerk en bij de roemruchte gebruikersruimte bij het centraal station, Perron Nul.

‘Nora was wars van ambtelijk geneuzel en was niet bang haar nek uit te steken’, zegt Arno Bonte. ‘Met haar onconventionele en doelgerichte aanpak heeft ze veel betekend voor een kwetsbare groep Rotterdammers. Haar grote bijdrage aan de Rotterdamse samenleving willen we eren door een plein, een park of een brug naar haar te vernoemen.’

Bonte denkt aan het toekomstige plein voor de nieuwe ingang van het Erasmus Medisch Centrum, omdat dat op een steenworp afstand ligt van Nora’s woning in de Saftlevenstraat. De nieuwe brug over de Rijnhaven tussen Katendrecht en de Wilhelminapier vindt Bonte ook geschikt. ‘Een brug biedt bescherming en een slaapplaats voor veel daklozen. Ook staat het symbool voor hoe Nora bruggen sloeg tussen verschillende werelden binnen Rotterdam.’ Het nieuwe dakpark in Delfshaven heeft nog geen naam en zou daarom wat GroenLinks betreft ook in aanmerking komen om te worden gedoopt tot het Nora Stormpark. ‘Een park is tenslotte de ultieme plek waar daklozen en verslaafden elkaar ontmoeten’, aldus Bonte.

Foto: Richard van der Klaauw